Tıbbi Atık Beyannameleri İçin Son Gün 21 Nisan 2017


AİLE HEKİMLERİNİN, MUAYENEHANE HEKİMLERİNİN ve TIBBİ ATIK ÜRETİCİSİ TÜM HEKİMLERİN DİKKATİNE;

Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği, 25.01.2017 tarih ve 29959 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanıp yürürlüğe girdi.

Yönetmelik'te; üniversite hastaneleri, genel maksatlı hastaneler ve klinikler, tıp merkezleri, diyaliz merkezleri, morglar, laboratuvarlar, kan bankaları ve nakil merkezleri, toplum sağlığı merkezleri, aile sağlığı merkezleri ve birinci basamak sağlık kuruluşları, ayakta teşhis ve tedavi merkezleri, acil yardım ve ilk yardım merkezleri, ambulans hizmetleri, FTR merkezleri, muayenehaneler ve benzerleri, bakımevi ve huzurevleri, akupunktur merkezleri, evde bakım ve hemşire hizmetleri, güzellik merkezleri, veterinerlik merkezleri, eczaneler ve listede olmayan ama tıbbi atık oluşumuna neden olan kişi ve kuruluşlar, "Tıbbi Atık Üreticisi” olarak belirlendi.

Yönetmelik'le tıbbi atık üreticileri için, çok sayıda değişiklik ve yeni düzenleme yer alıyor. Bu değişikliklerin en önemlilerinden biri, tıbbi atık beyannamelerine ilişkin.

Yürürlükten kaldırılan Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği'nde, "Madde-9: Sağlık kuruluşlarından toplanan, taşınan ve bertaraf edilen tıbbi atık miktarlarını kayıt altına almak, bu bilgileri yıl sonu itibari ile valiliğe göndermek ve talep edilmesi halinde Bakanlığın incelemesine açık tutmakla yükümlüdürler” düzenlemesi yer alıyordu.

Yönetmelik'te 25.01.2017 tarihinde yapılan değişiklik ile,

"MADDE 9 – (1) Sağlık kuruluşları;
l) Atık beyan formunu bir önceki yıla ait bilgileri içerecek şekilde her yıl Ocak ayından başlamak üzere en geç Mart ayı sonuna kadar Bakanlıkça hazırlanan çevrimiçi uygulamaları kullanarak doldurmak, onaylamak ve form çıktısının bir nüshasını beş yıl boyunca saklamakla yükümlüdürler.

düzenlemesi getirildi.

Görüldüğü gibi, bildirimin tarihi ve şeklinde önemli bir değişiklik yapılmış oldu.

Yeni düzenleme gereğince, hekimlerin her yıl 31 Mart tarihine kadar, http://online.cevre.gov.tr/Login.aspx linkinden ulaşılabilen online sisteme girerek, bir önceki yıla ait bilgileri içerecek şekilde atık beyan formunu doldurmaları, onaylamaları, formun bir örneğini 5 yıl boyunca saklamaları gerekiyor.

Bildirim yapılmamasının yaptırımı ise, 2872 sayılı Çevre Kanunu'nda yer alıyor. Kanun'un "İdari nitelikteki cezalar” başlıklı 20. maddesinin g bendinde; "…öngörülen bildirim ve bilgi verme yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere 6.000 Türk Lirası idarî para cezası verilir” düzenlemesi bulunuyor.

Bu miktar her yıl yayınlanan tebliğler ile güncellendiğinden, düzenlemeye uygun olarak online sistem üzerinden atık beyan formunu doldurmayan hekimler, 2017 yılı itibariyle daha yüksek idari para cezaları ödemekle karşı karşıya kalacaklar.

Hekimlerin büyük bir kısmının 31 Mart'a kadar çeşitli nedenlerle bu bildirimi yapamaması üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 05.04.2017 tarihli duyuru ile atık beyanı süresini 21 Nisan gününe kadar uzattı.

Kanun'da belirtilen idari para cezaları ile karşı karşıya kalmamak için, 21.04.2017 tarihine kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca hazırlanan online sisteme girerek, atık beyan formunu doldurup, beyan işlemlerinin tamamlanması gerektiğini, tüm hekimlerin bilgisine sunarız. 

11.04.2017

İstanbul Tabip Odası
Hukuk Bürosu

Yönetmeliğin diğer maddeleri hakkında bilgi almak için bakınız;


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İSG Eğitimi Nerede, Ne Zaman, Nasıl Yapılır?

İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Şart mı?